Forum Szkoła Fechtunku Historycznego Maximus Strona Główna Szkoła Fechtunku Historycznego Maximus
Forum Szkoły Maximusa
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rzymskie Przysmaki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Szkoła Fechtunku Historycznego Maximus Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ArQen
Moderator



Dołączył: 22 Lip 2010
Posty: 190
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Śro 13:32, 20 Lip 2011    Temat postu: Rzymskie Przysmaki

Przepisy j/w

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ArQen
Moderator



Dołączył: 22 Lip 2010
Posty: 190
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Śro 13:36, 20 Lip 2011    Temat postu: Rzymskie Garum

SOS RYBNY
Zrobicie biorąc kamienny garnek i wrzucając do niego sardele in. anchois, zalewając solanką, ryby zaczynają fermentować i rozpuszczać się w swoim własnym sosie, jak już wszystko będzie miało jednolita konsystencje, przecedza się to przez sita, filtruje i otrzymujemy rzymskie garum.

Proporcje zależą od ilości jaką chcemy zrobić. Solanka powinna zakrywać rybki cienką warstwą. Solankę robimy klasycznie, czyli dosypujemy do wody tyle soli az przestanie się rozpuszczać Smile

Nie wiem ile to może zająć, wszystko zależy od temperatury otoczenia oraz ilości składników, ale średnio ok 2 miesięcy.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez ArQen dnia Śro 13:37, 20 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ArQen
Moderator



Dołączył: 22 Lip 2010
Posty: 190
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Śro 14:23, 20 Lip 2011    Temat postu: Brzoskwinie z kminem

Brzoskwinie z kminem

-obrać ze skórki i pokroić twarde brzoskwinie
- pokryć brzoskwinie kminowym sosem
zrobionym ze zmielonego pieprzu, pietruszki, liści, mięty, kminu, miodu, octu i odrobiny garum, zrobionego z wnętrzności ryb przesiąkniętych zalewą solną.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ArQen
Moderator



Dołączył: 22 Lip 2010
Posty: 190
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Śro 14:23, 20 Lip 2011    Temat postu: Deser z selera naciowego

Deser z selera naciowego

- Pokroić seler, przypiec w piecu
- Serwować z miodem i zmielonym pieprzem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ArQen
Moderator



Dołączył: 22 Lip 2010
Posty: 190
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Śro 14:24, 20 Lip 2011    Temat postu: Wieprzowina z suszonymi figami i serem

Wieprzowina z suszonymi figami i serem

- Ugotować świeżą łopatkę wieprzową (najlepiej z odrobiną kostki rosołowej albo rosołu) z suchymi figami i liśćmi laurowymi
- Odkroić skórkę, pokryć ciastem (francuskie) i piec w rozgrzanym piecu
- Serwować z ziołami (kmin, liśc laurowy, pieprz, sól) zmieszanymi z serem podobnym do ricotty i oliwą z oliwek


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Szkoła Fechtunku Historycznego Maximus Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin