|
Szkoła Fechtunku Historycznego Maximus Forum Szkoły Maximusa
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ArQen
Moderator
Dołączył: 22 Lip 2010
Posty: 190
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Śro 13:32, 20 Lip 2011 Temat postu: Rzymskie Przysmaki |
|
|
Przepisy j/w
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ArQen
Moderator
Dołączył: 22 Lip 2010
Posty: 190
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Śro 13:36, 20 Lip 2011 Temat postu: Rzymskie Garum |
|
|
SOS RYBNY
Zrobicie biorąc kamienny garnek i wrzucając do niego sardele in. anchois, zalewając solanką, ryby zaczynają fermentować i rozpuszczać się w swoim własnym sosie, jak już wszystko będzie miało jednolita konsystencje, przecedza się to przez sita, filtruje i otrzymujemy rzymskie garum.
Proporcje zależą od ilości jaką chcemy zrobić. Solanka powinna zakrywać rybki cienką warstwą. Solankę robimy klasycznie, czyli dosypujemy do wody tyle soli az przestanie się rozpuszczać
Nie wiem ile to może zająć, wszystko zależy od temperatury otoczenia oraz ilości składników, ale średnio ok 2 miesięcy.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez ArQen dnia Śro 13:37, 20 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ArQen
Moderator
Dołączył: 22 Lip 2010
Posty: 190
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Śro 14:23, 20 Lip 2011 Temat postu: Brzoskwinie z kminem |
|
|
Brzoskwinie z kminem
-obrać ze skórki i pokroić twarde brzoskwinie
- pokryć brzoskwinie kminowym sosem
zrobionym ze zmielonego pieprzu, pietruszki, liści, mięty, kminu, miodu, octu i odrobiny garum, zrobionego z wnętrzności ryb przesiąkniętych zalewą solną.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ArQen
Moderator
Dołączył: 22 Lip 2010
Posty: 190
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Śro 14:23, 20 Lip 2011 Temat postu: Deser z selera naciowego |
|
|
Deser z selera naciowego
- Pokroić seler, przypiec w piecu
- Serwować z miodem i zmielonym pieprzem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ArQen
Moderator
Dołączył: 22 Lip 2010
Posty: 190
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Śro 14:24, 20 Lip 2011 Temat postu: Wieprzowina z suszonymi figami i serem |
|
|
Wieprzowina z suszonymi figami i serem
- Ugotować świeżą łopatkę wieprzową (najlepiej z odrobiną kostki rosołowej albo rosołu) z suchymi figami i liśćmi laurowymi
- Odkroić skórkę, pokryć ciastem (francuskie) i piec w rozgrzanym piecu
- Serwować z ziołami (kmin, liśc laurowy, pieprz, sól) zmieszanymi z serem podobnym do ricotty i oliwą z oliwek
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|